24-09-2010
Smakelijk eten
"Hoe smakelijk eten fotograferen?" of "Hoe eten smakelijk fotograferen?"
U vraagt, wij leggen uit.
Eerst en vooral ben ik een autodidact en doe de dingen op mijn manier. Door te experimenteren met mijn kanon 400D ben ik tot volgende conclusies gekomen. Correct me if i'm wrong.
1. Dit is een appel.
De appel ligt op een witte achtergrond. Geen rechtstreeks licht valt op de appel.
Het is een mooie appel.
Maar het is ook een platte appel.
2. Dit is ook een appel.
Het is dezelfde appel, genomen met dezelfde camera, met identieke instellingen, enkel de lichtinval is anders. Het object krijgt volume door het tegenlicht en er zit een bepaalde dramatiek in het beeld.
3. Zou ik de appel eens doorsnijden?
Daar hoort een mooi serviesje bij.
O, kijk eens wat een mooi bordje.
4. Misschien wil appeltje wel eens ergens anders zijn?
Ook dit vindt appel fijn.
5. Rommel vindt appel niet fijn.
Weg met alle lelijke dingen.
Appel wil liever alleen zijn.
6. Ga eens door de knieën.
Kleine appel wordt weer groot.
Als je een reflextoestel hebt, stel dat het diafragma manueel in. Foto 5 is gemaakt met een diafragma van f/8.0, nummerke 6 op f/2.2. Hoe groter het diafragma (hoe kleiner het getal dus) hoe meer flou en dus hoe belangrijker de appel wordt.
7. En dan herhaal ik nog eens de belangrijkste tip: NO FLASH.
Nog vragen?
En nu ga ik mijn patatten schillen. Lelijke patatten. En ik maak er geen foto van.
Labels:
Kleur,
Stijl,
Stil,
Stoken en koken,
Tip van de week
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
No flash is héél belangrijk !
BeantwoordenVerwijderenen macrostand helpt ook ...
Beetje bij beetje onthoud ik dat wel, maar ik heb er soms het geduld niet voor om de omgeving op te ruimen en/of (zoals vandaag) mij aan te passen aan het licht.
BeantwoordenVerwijderenMaar min of meer vind ik uw tips toch top en leerde ik er hier al veel meer over. 't Zijn ten minste handige tips, waar ge geen woordenboek bij nodig hebt, maar dat ge u levendig kunt voorstellen.
Tof! Volgende keer les photoshop? :-)))
BeantwoordenVerwijderenxxx
ex-buuv.
Hewel, ik ben altijd blij sè als jij zo'n lesjes post, wreed interessant. Merci!
BeantwoordenVerwijderenmaar nog iets, ik heb een canon 450 maar krijg mijn diafragma (op M)niet op kleiner dan 4... enig idee met wat dit te maken heeft?
BeantwoordenVerwijderen@ Harvest, de maximum grootte van het diafragma hangt ook van de lens af. Sommige lenzen gaan tot 1.8 (of zelfs 1.4), andere maar tot 4 (soms zelfs maar 5.6)...
BeantwoordenVerwijderen@Nadia2270, dankjewel...inderdaad zo simpel is de uitleg ervoor... ik moet dringend eens wat fotografie-lektuur ter hand nemen, dan zal het autodidact leren misschien ook vlotter verlopen!
BeantwoordenVerwijderenNadia, merci. ;-)
BeantwoordenVerwijderenHTT, ik heb gewoon dagen lang elke avond met mijn toestel en de handleiding en andere boeken op mijn schoot gezeten en geprobeerd en geprobeerd en geprobeerd....
Ik trek altijd op automatisch, of met automatisch zonder flits (meestal), of ik zap eens naar de P-stand. Maar eigenlijk feitelijk heb ik geen flauw benul wat ik aan 't doen ben. Ik heb de laatste jaren al heel wat bijgeleerd qua lichtinval, kadrering en achtergrond bijvoorbeeld. Ik kan tegenwoordig stukken betere foto's maken dan mijn lief, en hij kan daar niet tegen. Ik zou dus eens de handleiding van mijn Sony Alpha 100 moeten lezen (geen flauw benu hoe ik bv manueel moet scherpstellen of waar diafragma voor dient), we hebben 'm al meer dan een jaar...en we kochten er ook een dik boek bij...
BeantwoordenVerwijderenIk lees nu ook met interesse de fotografie-bijlagen van De Morgen.
Op de P-stand kunt ge ook spelen met het diafragma. Ge moet dat echt eens proberen. Uw foto's gaan veel veel gevoeliger worden.
BeantwoordenVerwijderenEn eventueel een ander lenske kopen. Dat kan ook wonderen doen. ;-)
nummer 2 vind ik te donker langs voren, Elza. Als ervaren en getalenteerde fotograaf wilde ik dat wel even meegeven.
BeantwoordenVerwijderenVoor de rest: dank voor de gratis workshops!
Da is. Da is. Normaal gezien zou ik die schaduw opgeffen met een wit papierke zoals ik jullie tijdens de vorige les heb geleerd. ;-) Maar ik moest patatten gaan schillen.
BeantwoordenVerwijderenWelke boeken zijn er ideaal voor een autodidact ?
BeantwoordenVerwijderenBeetje bij beetje begin ik het ook allemaal te snappen. ;-)
Ha Elza, leuk! En wat je hier wel doet, maar niet benoemt, is dat je van heel dichtbij fotografeert. Daardoor wordt de appel echt het onderwerp van de foto.
BeantwoordenVerwijderenEn I love tegenlicht bij voedselfotografie. En nog qua stand: ik gebruik altijd de A (van Aperture = Diafragma)- stand. Dan kies je (bijvoorbeeld) het laagste getal dat er mogelijk is met jouw lens en dan bedenkt de camera daar de goede sluitertijd bij. En je hebt geen last van een automatische flits. Makkie!
Super! Aanvullen die handel! We maken er een complete 'foodfotografie voor dummies' van. :-)
BeantwoordenVerwijderenOké oké, ik heb geen A stand, wel een Av stand is dat hetzelfde?
BeantwoordenVerwijderenMme Zsazsa; Av is inderdaad hetzelfde! (diafragmavoorkeuze)
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen