04-03-2011

wild orchidMijn huis staat vol met bestofte, uitgebloeide orchideeën. En die staan dan nog eens in allemaal verschillende potten. Ik ben pro eclectiek, àls het schoon is. Er moest dus iets aan gedaan worden. 
Het zonneke scheen, de lakens hingen aan de wasdraad te wapperen, de jassenkast was ondertussen voorzien van een 'baar' en zodus kunnen we onze jassen ook eens ophangen in plaats van op een hoop te smijten in de kast. 
Ikke naar buiten met al mijn potterij...


orchid1


Die orchdeeën deden ondertussen aan inteelt. En het werd tijd om dat klein grut eens van de moeder los te rukken. Tijd om op eigen benen te staan.
Bevrijd die planten. Laat eens wat lucht aan hun voeten.
Neem een groter pot/schaal. Liefst iets geleend zodat ge nu kunt zeggen dat het van u is. (Nathalie, ik zal er goed voor zorgen, voor uw erfenis)


orchid3
orchid4


Leg een laag orchideeschorspotgrond op de bodem van de gepikte schaal en bevochtig de schors. Leg voorzichtig de planten op de bodem en vul aan met schors. Duw voorzichtig de wortels tussen de schors zonder ze te beschadigen. *aangepast* De bovenste wortels mogen komen piepen zo kan de plant ademen.
Ik had genoeg planten voor 2 schalen (wederom merci, Nathalie)


orchid5


De dag dat alle planten in 1 schaal tesamen bloeien geef ik een vat. Schol!

9 opmerkingen:

 1. lol
  Als ik zou zeggen,zolang het maar in de familie blijft,zou ik liegen..hoewel...jij toch wel klein beetje familie ondertussen...moet ik nu blij zijn of niet? :) ma alé het is ok...ge moogt ze 'lenen'...

  Wel kleine tip Elske ivm met de Orchideeën :
  ik vrees dat je ff terug uw handen gaat moeten vuil maken : orchideeën ademen via hun wortels.
  je moet dus da bovenwortels kunnen zien...er maag 'geen' aarde op...dus ,hop,hop...aan het werk...of het is dat het de bedoeling is dat je nooit dat vat wilt geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tip 2 : snij de takken die moeten bloeien af op 3 ogen !
  Ik wil dat vat..vandaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De planten mogen ook niet kouder dan 15°C staan anders zijn ze kapot. Ik mag die van mij allemaal weggooien. Ze stonden tijdens de vorst in een onverwarmde ruimte voor het enkelglas-raam. Alle tips zijn welkom voor dat vat zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind dat zo vermoeiend... die orchideeën verzorgen, ik neem zo'n plant altijd met een geforceerde glimlach in ontvangst en denk dan 'oh nee weer zo één" Leuk als ze bloeien maar wat doe je ermee als ze uitgebloeid zijn... dan zijn ze zo ... lelijk, waar blijf je er dan mee hé. Afknippen na 3 knopen, de juiste temperatuur, de juiste hoeveelheid water,... wat een gedoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat nochtans de gemakkelijkste plant die bestaat. Ik vergeet steevast de planten water te geven. Een orchidee kan daartegen! Die mag je gewoon vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat ook Pistolee. Hoe meer ze verwaarloosd worden , hoe beter ze het doen. Er is er eentje bij die ik gekregen heb bij de geboorte van Ella. 9 jaar geleden. En ze doet het nog altijd even schitterend met twee bloeiers per jaar. En ik ben ene luie plantenmoeder, echt. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben nog niet helemaal mee met dat afknippen na 3 knopen. Moet je dan vanonder of vanboven beginnen tellen? 't Is dat den onze bijna uitgebloeid is, vandaar :).

  BeantwoordenVerwijderen