31-12-2010

santéOm het jaar nuttig te eindigen nog een fototip van de week. Het is lang geleden en aangezien half blogland de nieuwjaarsmenu gaat fotograferen wil ik Tinternet behoeden van onsmakelijke foto's. ;-)
Dus ik herhaal de belangrijkste tip:


NO FLASH!


Volgende tip voor de mensen met een regelbare focus: probeer eens de focus te verleggen. Kan interessante beelden opleveren. 


mojito2
mojito1


Zo, ik wens jullie allemaal een smakelijk, gezellig, uitbundig of rustig, zat of nuchter eindejaar! 
Tot in 2011.

11 opmerkingen:

 1. Misschien moet mijn goede voornemen voor 2011 zijn om toch nog eens de handleiding van mijn fototoestel door te nemen, zodat ik weet hoe ik die automatisch afgaande flash kan uitzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoe doe je dat, de focus verleggen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Focus verleg je door oftewel manueel scherp te stellen op wat je scherp wil hebben ofwel door de gebruiksaanwijziging te lezen van je reflexcamera. :-)
  Met compactcamera's valt er niet veel te verleggen, jammer genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zonder reflexcamera gaat dat dus niet, maar dat fotograferen zonder flits heeft wél gewerkt! Nu hebben wij dus een digitale herinnering aan ons oudejaars-menu :)
  Beste wensen voor een creatief 2011!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Foto's trekken zonder flash gaat enkel in de dag hier. En dan nog alleen buiten. Binnen is een ramp.
  Dus liever enkele wansmakelijke foto's ertussen dan helemaal geen foto's.
  En een nieuw fototoestel hebben we het geld niet voor.

  Beste wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. goed thema voor het nieuwe jaar, je focus verleggen!
  de beste wensen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniempje gaat wel hard he ;D
  maar met een schoon geel lichtske en een héél vaste hand kunt ge zonder flits wel nog aannemelijk schoon fotookjes drukken...én uw eten ziet er gelijk warm uit ;D
  hebt ge geen vaste hand kan een hoog boek met harde kaft ook al iets betekenen...ik maakte zo mijn foto's als ik terugkwam met mijn ijscreaties van de avondles om middernacht...wachten op licht zag ik niet zitten ;) Succes Anoniempje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En als je dan toch de handleiding gaat lezen: zet je diafragma helemaal open (stand A + laag f-getal). Dan krijg je geen automatische flits, je kunt langer uit de hand fotograferen binnen/'s avonds én je krijgt zo'n mooi scherp-onscherp verschil in je foto zoals hierboven.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kunstlicht mag zeker!! Dan kan je ook fijne dingen doen hoor. Ook met een compactcamera.
  Er zijn trouwens een hoop compactcamera's waar je de focus kan vergrendelen door op het gewenste punt zachtjes de knop in te drukken en dan de cadrage te veranderen en door te drukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wel, ik krijg altijd blurry foto's als ik 's avonds zonder flits trek. Ook als ik het toestel op een boek ofzo zet, dus zonder dat het beweegt.
  Heel lastig en ik weet niet wat daar aan te doen eigenlijk. Volgens mij begint mijn fototoestel zijn kuren te krijgen, is al een oud dingetje en ik zou dolgraag een nieuw toestel hebben, maar ik vrees dat dat er het komende jaar niet gaat inzitten :(
  Och ja, flits is misschien wansmakelijk, maar zoals ik al zei, ben ik toch blij dat ik iets van foto's kan trekken. Anders had ik helemaal niets. ;o)

  Bedankt voor de poging tot uitleggen ;o) ik vrees echter dat ik fotografie niets voor mij is.

  BeantwoordenVerwijderen