09-06-2011

artisjokken zijn overroepenEsthetisch verantwoord is het wel, ja daar hebben ze gelijk in. Maar dan stopt het ook. 


artisjok1


Het is dus iets om te eten en geen vleesetende plant.
Hoe marcheert dat:


Kook het in licht gezouten water (eventueel met wat citroensap) en ruikt de geur van natte hond. Improviseer want die artisjok drijft altijd boven en Het Recept zegt dat de groente volledig onder water moet staan. Dus leg er een metalen vergiet op ofzo. Verbrand uw vingers na het koken van de groente met het om te draaien in het vergiet want dat moet uitlekken. Wacht niet lang genoeg met die blaadjes eraf te trekken en verbrand wederom uw vingers. Proef van die blaadjes want ze zeggen dat dat lekker is met cocktailsaus of een andere vinaigrette. Verbrand nu uw tong want die blaadjes zijn heet. 
Verwijder nog meer blaadjes. Roze deze keer. Ook esthetisch verantwoord materiaal, die roze blaadjes en gooi ze weg in de alreeds overvolle GFT-bak.
Kijk vervolgens vol verbazing naar het harige beest dat daar verscholen zat tussen die blaadjes en denk nog steeds aan natte hond. Natte, harige hond.
Oh, kijk naar het schimmelige, vlezige stuk 'ding' dat daar blijkbaar inzat. Ontdoe het dier van zijn laatste pluimen. Leg dit hart op het bord van uw man want uw goesting is al lang over. 


Overroepen dus. 


De cocktailsaus was wel lekker.


artisjok3
artisjok2
artisjok4
artisjok5

16 opmerkingen:

 1. Dat is alleen schoon als plant. Laten drogen en dat staat beeldschoon op een schoon plateauke. Verder dient dat tot niks. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier treed ik u helemaal in bij! En als vegetariër zijt ge soms precies gedoemd om dat ding op uw bord te krijgen. Vooral als ge ergens vegetarische pizza gaat eten, 9 vd 10 ligt daar zoiets op. En vies dat dat is.
  En na bovenstaande foto's eet ik het echt nooit meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. schoon foto's ! maar voor mij moet dat toch echt met vinaigrette, een beetje zurig. Niet met coctailsaus. Ik vind het wel lekker dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Precies één maal op bovenstaande manier klaar gemaakt. Wat een drama...
  Sindsdien gewoon artisjokharten uit blik. Scheelt zo veel ergernis en tijd. Wel goed laten uitlekken en afspoelen. Maar dan vind ik ze wel lekker bij de pasta of pizza.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allé jong, nog zo lekker! Maar dan wel met vinaigrette. En alles wat je erna eet of drinkt wordt beïnvloed door die smaak :D . Nog lekkerd is ze te roosteren in de oven, eventueel gevuld met broodkruim gemengd met look en kruiden. Mmmmmmm.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bah! Artisjokken zijn inderdaad overroepen. Zoveel werk om dan met een mini-pluizig dingske over te blijven dat echt niet lekker is. En artisjok uit blik vind ik al helemaal vies. Bah bah bah!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik vind dat nogthans héérlijk. Maar iemand mag voor mij al dat haar wegschrapen... Maar het moet wel met een vinaigrette met een sjalotje. hmmm...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ah ja da's gelijk escargots hè. Ziet er niet uit, smaakt naar niks. Ge eet dat eigenlijk alleen voor de saus die erbij komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Artisjokken waren de eerste bloemen die mijn moeder ooit van mijn vader kreeg, om te checken of ze wel kon koken :). Vanwege de nostalgie stond het dan ook regelmatig op tafel bij ons thuis, maar ik was er ook niet zo'n fan van. Ik denk dat cocktailsaus wel heiligschennis is, bij ons was het in ieder geval altijd een vinaigrette met een gesnipperd sjalotje erdoor.

  Waar ik wel zot van ben is van gemarineerde, gegrilde artisjokken uit een bokaal. Jummie, ik zo'n zo'n bokaal in één keer kunnen leegeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Och Elza, voor zo'n schoon foto's als dees moet ge eens wat over hebben hé. Zelfs nen natten hond op uw bord... met cocktailsaus.

  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. kan je alleen maar gelijk geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ah, ik wist dat er een reden was waarom ik die dingen enkel uit blik koop! Verder: in een quichke met gorgonzola en zongedroogde tomaten, hmmm....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind dat verschrikkelijk, artisjok.
  Zowat de enige groentesoort die ik echt niet lust!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Allé gij, artisjok eten is een ritueel!
  Na het koken een beetje laten afkoelen (!) tot hij lauw is en dan blad voor blad afknabbelen met mosterdvinaigrette, mmmmmm.... Het idee alleen al! Met als summum het hart! Hier zouden we ervoor vechten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Allez jong, ja, met vinaigrette! Vooral die blaadjes vond ik lekker, dat middelste hoeft voor mij ook niet echt.

  Maar ja, les gouts et les couleurs..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik kan het soms wel lekker vinden. maar het is inderdaad zo'n gedoe! ik maak het in ieder geval nooit. ik eet het alleen als het toevallig passeert. die prachtig uitziende artisjok. da telt ook he...

  BeantwoordenVerwijderen