08-08-2011

Torentjes van pikant gegrilde aubergine met frisse quinoa salade en gegrilde haloumi vergezeld van een slaatjes van courgetttecarpaccio met sinaasappel. Amen



veg1


Een tafel vol groenten. 
De briefing: 'Een slaatje met quinoa en een gerecht met rauwe courgette'


Hoe begin je daaraan? Neem een glas wijn en een plaats aan de toog. Lees de briefing een keer of drie en drink nog wat van het glas wijn. Loop rond de tafel met groenten en drink daarna nog es. Denk aan wat je al gegeten hebt en waar je je inspiratie dus kan halen. 


Na enkele slokken waren we het eens, mijn keukenpartner en ik. 


Torentjes van gegrilde aubergine met quinoa en haloumi


Snij de aubergine in plakjes van een halve cm. Spreidt ze op een groot bord. Neem een kommetje en doe daarin enkele soeplepels olijfolie. Doe hierin 1 teelepel komijnpoeder, 1tl korianderpoeder en een halve tl chilipoeder of harissa en wat zout. Goed mengen en de auberginnes rijkelijk besmeren met de marinade.
Grillen op een hele grill en aan de kant zetten.


De quinoa koken zoals het hoort. 
Maak een vinaigrette van olijfolie, citroenzeste, wat citroensap, zout en peper en hak een handvol muntblaadjes fijn. Als de quinoa gaar is, afgieten en mengen met de vinaigrette. 
Rooster een handvol pistachenoten en hak ze. Meng 2/3de bij de quinoa. Laten afkoelen.


Net voor het opdienen snij je de haloumi (zoute kaas) in plakjes van een halve cm en grill je ze kort. 


Maak dan stapeltjes met afwisselend, aubergine, quinoa, aubergine, quinoa, haloumi, quinoa en een laatste schijfje aubergine.
Bestrooi met de rest van de gehakte nootjes.


Het slaatje met rauwe courgette met sinaasappel


Maak een vinaigrette van een deel olijfolie met sinaasappelsap en wat zeste. Flink wat roze peperkorrels bijdoen en verse gehakte koriander. Kruiden met zout en peper.



veg2


Snij met een dunschiller hele fijne plakjes van de courgette. en maak hele dunne partjes (zonder schil) van de sinaasappel. Meng dit alles met de vinaigrette en eventueel nog wat waterkers.


veg3


Variatie op dit slaatje: Appelschijfjes in plaats van appelsien. Vinaigrette is gemaakt met geraspte appel, flinke eetlepel calvados, peper, zout en 1 klein lepeltje honing. Mengen met de courgette en gebrokkelde feta over strooien. 


veg4


Tip1: Voorzichtig zijn met zout want dat onttrekt het vocht van de courgettes. Dus op het einde toevoegen indien nodig.


Zoals te zien op de foto's hebben mijn partner en ik niet alleen een paar geweldige 'herechjes met een perfecte cuisson' op tafel gegooid maar ook -zoals op den tv- gelet op de presentatie. Punten moesten gescoord worden. Voor minder dan een 9 gingen we niet.
Dju zeg, was het nog maar gisteren. 


Pingu, vriendin, als er dingen zijn die ik vergeten ben of verkeerd heb opgeschreven, smijt het maar in de groep. 


Al de herechtjes van de workshop:


***De zeer-geslaagde-ondanks-de-andijvie-flapjes met linzen en een groene kruidensalade is bij Mme te zien


***Klik hier voor de minestone  


***Rode pesto voor bij de minestrone


***Grappige krokante wraps zonder foto van Mie en Joke


***De lekkere curry waar ook geen foto van bestaat

2 opmerkingen:

  1. het ziet er zowel verrukkelijk als prachtig uit! ik probeer beide eens uit binnenkort, bedankt voor de recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jawadde, ziet er lekker uit, maar ook ingewikkeld... ik denk dat ik het maar bij dat glas wijn hou, voorlopig!

    BeantwoordenVerwijderen