21-11-2011

over zweet en vettig haarHet gaat niet over mij het voorbije weekend. Het gaat over een opgroeiende dochter. Een dochter van 9 en een beetje. 
Enkele weken geleden was ze nog in relatieve overtuiging dat Sinterklaas echt was. Letterlijk tussen de soep en de patatten vroeg ze mij of de Sint bestond. Ik heb haar dan tussen die soep en patatten gevraagd wat ze er zelf van vond. En dag later besefte ze dat de tandenfee ook niet bestond. 
-WOW, mama, 5 euro voor een tand! 
-Ja, Ella, ik had geen kleingeld in mijn portemonnee. 


Nu ze toch het grote geheim kende besloot ze dan maar ineens te beginnen zweten. Vlug naar boven om een klets water en zeep onder de oksels te wrijven en dan tijdens het tandenpoetsen ben ik ineens maar begonnen over het puberen. En borsten die gaan groeien en krullen op de poep. En bloed. EIKES, bloed. Ja, eitjes ook. En zaadjes. 


Eikes, mama.  


En vettig haar. 


Het zijn zo'n gesprekken waar je niet naar uitkijkt. Waar je bang voor bent om eraan te beginnen want hoe begin je eraan en wanneer begin je eraan en hoe gaan ze reageren en gaan ze het begrijpen en en en...  
En ineens - zonder erg- zijn we aan het praten over de Sint die niet bestaat en over bloed en eikes. Zo tussen de soep en de patatten en de zeep en de tandpasta. 


Ben eens benieuwd welke Grote Gesprekken we hier nog gaan hebben aan tafel. Of aan de toog. Ik kijk er al naar uit.  Binnenkort. Nu nog effe genieten van mijn meisje dat naar zeep ruikt en haar gezichtje zonder pukkels.


Hetlevenzoalshetis.25 opmerkingen:

 1. Die gaat ne schrik pakken van tandenpoetsen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ze altijd mee naar de wc willen, weten ze heel vlug over bloed en eitjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet als er een spiraal in huis is! AHA!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. OMG, daar wil ik nog helemaal niet aan denken! Het duurt hier nog een paar jaar gelukkig, en mijn dametjes geloven noch in sinterklaas noch in de tandenfee, misschien scheelt het....?? Sterkte en geniet maar lekker van je nog-heel-eventjes-kleine-meisje!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het verhaal van de bloemetjes en de beitjes is al ouderwets geworden, met die vroegrijpe jongeren van tegenwoordig. eens is die dag dan aangebroken dat je haarfijn moet uitleggen hoe "dat" nu allemaal juist in elkaar zit.... Tja, hoe begin je eraan? Blijkbaar gewoon, onvoorbereid, tussen de soep en de patatten ... Succes met de andere Grote Gesprekken die er zeker en vast nog staan aan te komen ;-D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De 'grote' gesprekken vonden/vinden hier ook altijd tussen de soep en de patatten plaats. Dat lijkt me trouwens ook het beste: gewoon natuurlijk, als de gewoonste zaak ter wereld, gewoon tot het leven behorend

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haha! ik ben 12 en zit er in de puber periode ! ja dat bloed (blekes ! ) maar ik kan er al mee leven zenne!! :p en dat vettig haar !! en dan die puisten ! mens toch das nog het lastigste vanal !
  maar ik hoop dat u dochter nog efkes wacht met 'puberen' (ik hoop dat dus ook voor u! ) :p
  want dan gaat het zijn van 'mama moei eens met u eigen zaken' maar dan bedoelen ze niet slecht dat komt gewoon zonder dat ze het weten ! :) (sorry ik spreek dus uit ervaring
  x
  Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lol, zo herkenbaar.
  Mijn dochter is ook 9.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gisteren vroeg mijn 8-jarige (bijna 9) zoon, terwijl de 6-jarige (bijna 7) ernaast zat of ik nog in de Sint geloofde ? Natuurlijk !!! Want hun 12-jarige vriend had gezegd dat hij er niet meer in geloofde :-) Mijn antwoord : ja, maar dat is omdat hij een puber is. Wat is een puber ? En we waren vertrokken ... Maar de Sint, die is wel heilig ! Toch nog efkes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb zo'n negen-jarig jongetje... Het is toch veel ouder dan je denkt, he?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je kan het ook zo bezien: tot haar 9 heeft ze in de Sint geloofd, mooi toch! Mij werd het tussen de soep en de patatten verteld toen ik 6 was. Kwaad dat ik was.

  En met een beetje geluk krijgt ze zelfs amper puistjes (maar hoe minder puistjes, hoe meer grillen) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh dear. Nieuwe leeftijd, nieuwe fase. Ik zie al wat mij allemaal nog te wachten staat.... (ze is nu pas net vijf). Aiaiai.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. wij hebben er eentje van zes die nog vol overtuiging in de sint gelooft maar op de badkamer deze morgen toch nog eventjes vroeg waarom toch alleen maar meisjes borsten krijgen en jongens een piemel hebben want ze vond dat eigenlijk niet eerlijk. En hoe die baby er dan kwam wou ze ook nog snel even weten maar toen werd ze nat van de douchekop en was een antwoord plots niet meer zo dringend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. van zodra ze de sint kwijtzijn gaan ze op zoek naar andere mannen.
  en voor jongens: die besluiten het eens te proberen met madammen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gaëtan (8) heeft een paar wkn geleden dé vraag over de Sint gesteld.

  Volgens hem is neuzeneuzen van de poezen of de kippen bij oma sexen... we laten hem nog maar wat in de waan. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En dat na diene post met dat videoclipke!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik denk dat ze eerder gaan zeggen, och zwijg maar, ik heb alles al van het internet gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi stukje!
  Heb 3 dochters, waarvan 1 puber, 1 bijna-puber, en eentje die nog in de Sint gelooft... En ik vind het nog steeds 'moeilijk' om ermee om te gaan, met de vragen en dingen des levens. Niet simpel hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oeioei! Jij hebt het er al over gehad. Ik stel het altijd maar uit. Hoewel een collega me vorige week aan het denken heeft gezet. Hij vertelde dat kinderen vanaf 10 jaar al sex hebben. Blijkbaar de normaalste zaak van de wereld. Da's nog amper een jaar weg voor onze dochter. HELP!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Toen onze toen 5-jarige dochter vroeg hoe dat kindje uit mijn zwangere buik ging geraken, heb ik eerst wéken de vraag genegeerd. Tot ik er echt niet meer onderuit kon, en met rode wangen de uitleg deed. Waarop zij begint te lachen, "Echt? Haha, mama toch" zegt en wegwandelt. En toen wist ze het, had ik daarvoor al die zenuwen gehad seg.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bij mij zit de eerste in mn buik, dus heb nog even de tijd om hierover na te denken... gelukkig

  BeantwoordenVerwijderen
 22. of ze komen de klas binnen en zeggen...'juf, borsten krijgen, doetdapijn?'- kvond ni direct iets anders dan 'hoekanikdanuweten?'(ben nogal van de 'platte'kant) waarna alle aanwezigen in lachen uitbarstten en er ook over bloed en natte dromen werd gepraat...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik denk - maar er zijn uitzonderingen - dat ze vanuit hun omgeving al vrij snel de nodige (soms incorrecte) info vergaren. Kwestie van bijspijkeren. En ergens, een beetje zelf uitvolgelen kan ook wel eens goed zijn. Zolang ze de basis maar weten en doorhebben.

  Ik geloof daarom niet dat ik met dergelijke verhalen een probleem zou hebben. Hoort erbij en het is ergens ook wel een mooi iets dat je zulke levensinformatie mag en kan delen.

  PS. jouw blog is geweldig leuk! Je bent los, adrem en grappig. Mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen