20-03-2011

turks brood



Het was pertang schoon weer gisteren en toch stond ik in mijn keuken te smossen met bloem en gist en andere vleesloze ingrediënten. Het wordt tijd dat ik eens wat meer investeer in vegetarisch koken. Meestal ben ik te lui om andere dingen uit te proberen. Een patat met een stukske vlees en wat groensels is zo gemakkelijk en de kinderen lusten dat. Maar gisteren dus had ik zin in iets anders. Geen vreemde exotische planten maar gewoon zelfgemaakt turks brood met falafel en bio-groentjes voor een slaatje. Jaja, ik ben zelfs de biowinkel binnengestapt. Ik denk er zelfs aan om groentenpaketten te bestellen. Ineens all the way.


Turks brood dus.  Op Tinternet wat gezocht en veel gevonden maar enkel het recept dat mij het eenvoudigst leek, heeft de selectie gehaald. Dit dus:



INGREDIËNTEN VOOR PIDE (TURKS BROOD)
voor 3 broden:

375 mililiter lauw water
1 theelepel suiker
2 theelepel gedroogde gist
4 eetlepel olijfolie
0,5 theelepel zout
500 gram witte bloem

turk1

turk2

BEREIDINGSWIJZE VOOR PIDE (TURKS BROOD)

Doe het lauwe water in een grote kom en voeg de suiker en de gist toe. Laat 2-3 minuten rusten tot er blaasjes verschijnen. 

turk3

Voeg de olie, het zout en 1/4 van de bloem toe en kneed het deeg goed met je handen tot alle bloem is opgenomen. (Achteraf las ik dat je je handen moet insmeren met olijfolie omdat het deeg plakt. Ik geloof deze tip precies wel...)

turk5
turk6

Kneed nog 5 minuten, dek de kom af en laat 30 minuten op een warme plek rijzen, of tot het deeg in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 230 graden C. Leg het deeg op een bebloemd oppervlak. Verdeel het in 3 porties. Rol elke portie uit tot een ovaal. Voeg geen bloem meer toe aan het deeg, het moet zacht blijven. Maak met uw vinger diepe putjes in de oppervlakte van het deeg.

turk7

Laat het deeg liggen, bedek het met een handdoek en laat nog 15 minuten rijzen. Leg de broden op de bakplaat in de oven en laat ze heet
worden. 

turk8


Haal de broden uit de oven, maak ze eventueel los als ze plakken en rek het deeg uit tot 25-28 cm. Leg de broden opnieuw op de hete plaat in de oven. Laat de oven niet te lang open staan, anders daalt de temperatuur van de oven te veel. Laat nog 8-10 minuten bakken, tot het brood bovenaan bruin is en gaar. (hier is het even misgegaan, denk ik. Volgende keer ga ik deze stap van het uitrekken overslaan. Wie test mag altijd zijn advies in de groep gooien. Danku)


turk9



Het recept voor de falafel post ik morgen. Zondag, rustdag. Kalmpjesaan dus.

19 opmerkingen:

  1. ziet er geweldig uit! Komt op mijn to-try lijstje voor de keuken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jummie! Vleesloos en je hebt me ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. er is een stukje tekort in je repceptjesblogpost aan elke regel ... heb je dit ook opgegeten ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @zsazsazsu, is nu alles leesbaar? Die tekst doet rare dingen....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh, wat is brood maken toch een feest, lekker met je mouwen opgestroopt vieze handen halen, heerlijk!
    Ik doe dat ook te weinig, maar geniet enorm van deze post, dat telt ook een beetje...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voor mij is het niet leesbaar. Ik zou het nogtans ook wel eens willen proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ah, dit ga ik proberen (zei ze terwijl ze al foccacia aan het proberen was)
    Groentenpakketten zijn echt heel leuk, ze zetten je aan tot creativiteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. *Gefavoriseerd. Wegens "Doeme, ons vader brengt al-tijd teveel pistolets mee op zondag!" en "Dju, da's waar, ik moet nog pizza maken".

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ga vanavond iets proberen te doen aan het tekstprobleem. Nu verder spitten in den hof. Kwestie van genoeg groentjes te hebben om mee te kunnen spelen deze zomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. 2-3 minuten of wat? Voor je gist in water. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste Elza D. uw foto's zijn overdreven smakelijk en goed. Altijd weer opnieuw!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik moet er ook tijd voor maken. Maar ik zat het hele weekend met mijn handen in het zand. Het begin van biogroenten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. moh, wat een goed idee seg. precies ook eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ok, geprobeerd en dat uitrekken is geen goed idee. Ik ga hier eens informeren bij een collega met een Turkse vrouw... die zal het wel weten zeker?
    Ah, ja, verder: lekker brood!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat is er eigenlijk misgegaan bij u waardoor ge die stap van het uitrekken wilt overslaan in de toekomst?

    Ik ben echt content met dit recept! Al moet ik volgende keer misschien wel wat meer/langer kneden. Het bleef heel erg kleven, dus puttekes... dat was niet te doen meer. Maar het recept staat dus genoteerd, hé.

    De olie aan uw vingers helpt wel, maar niet de gehele vijf minuten die je moet kneden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoelang duurt het om ze heet te laten worden en ze toch nog uit te rekken?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Beste anoniem. Geen idee. Het is al veel te lang geleden. Sorry.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Toch bedankt voor je antwoord :) Ik probeer deze middag. Wist niet hoe precies in te loggen, maar 't is Dennis
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen