19-12-2012

DIY foto op canvas


Onder het motto: hang eens een kind aan de muur, ziehier de tutorial voor de geweldige fotocanvassen voor geen geld.

canvas11

Een jaar geleden had ik dat al eens gepint /gepind, afin, een pinneke gestoken maar het kwam er nooit van. Nu dus wel. En het is nog eenvoudiger dan ik dacht. Het zoeken naar de Liquitex nam meer tijd in beslag dan het knutselen. Ik heb 3 pogingen gedaan en hier zal ik alvast enkele conclusies meegeven: Duurdere canvassen werken blijkbaar echt beter. (EDIT na 6de canvas: Duurdere canvassen werken echt echt echt beter. Bij de goedkope verdwijnt er veel van de foto bij het wegwrijven van het papier.) Ze zijn beter opgespannen en de houten rand loopt schuin naar binnen en niet recht waardoor je bij het afkrabben een witte lijn krijgt bij het verwijderen van het papier. Het plastieken spateltje heb ik er zelf bijgehaald om de foto goed gelijkmatig te kunnen aandrukken en het sponsje is een toevallige luiwijvenoplossing omdat ik mijn plantenspuit niet vond.

canvas1

Wat heb je nodig:

-Canvas in formaat naar keuze (hou rekening met printformaten. Ofwel ga je voor een maximum A4 ofwel iets wat binnen een A3 past.)
-Een LASERprint op het formaat van de canvas (of kleiner als je een witte boord rondom de foto wenst) (Zeer belangrijk dat het een laserprint is, dus geen inktjet uit eigen huis maar een goeie print op kosten van het werk ofwel van een copycenter. Ook geen fotoprints laten maken. Marcheert niet. Laserprint it is!)
De foto wordt in spiegelbeeld afgedrukt op het doek. Hou daar rekening mee dat als er tekst op de foto staat, dat je de foto in spiegelbeeld afdrukt want een foto met UOY EVOL I werkt niet.
-Liquitex Medium Gel. Geen idee wat dat juist is maar het wordt gebruikt door schilders die met acrylverf werken. Te vinden in de hobbywinkel (zoals Lucas Creatief). Het potje is het meest kostelijk van heel de nest. Maar je kan er wel een heel aantal canvassen mee volplakken. Er is mat en hoogglans. Ik ben voor de matte gegaan maar het kan met beide.
-Platte verfborstel met fijne haren.
-Een plastic krabbertje of de kaart van de Delhaize.
-Potteke water en een proper keukensponsje met gele en groene zijde


Stap 1

Knip de print op maat.

canvas2Stap 2

Strijk een laag Liquitex over het canvas. Niet te dik, niet te dun, mooi verdeeld.

canvas3


Stap 3

Leg de print (met de foto naar beneden vaneigens) op het smeersel. Neem het plastic kaartje en wrijf zachtjes over de foto. Ik heb dit ook langs de achterkant gedaan om zeker goed in de hoekjes te kunnen duwen. Niet te hard wrijven zodat de gel niet aan de zijkanten  naar buiten komt. 

canvas4


Stap 4

Ga boodschappen doen. Of naar de fitness. Of doe uw strijk, die staat daar toch al veel te lang te wachten. Of als het avond is: ga slapen.  Het ding moet drogen. Goed drogen. Uren of nog beter een nacht. Ik heb zelf zoveel geduld niet en al zeker niet zoveel strijk dus leg ik die doeken op de chauffage te drogen.


Stap 5

Zorg dat je terug goed wakker bent want nu begint het geprul.
In de originele tutorial gebruiken ze een plantenspuit. Ik vind een proper keukensponsje handiger. Vooral omdat ik geen plantenspuit heb.  Neem een kommetje met een bodem water in en dep het sponsje in het water met de gele kant. Geen druipers! Spons gewoon een beetje nat maken. En dan zacht over het papier wrijven. Het papier begint onmiddellijk te blazen en je mag nog enkele keren bevochtigen.

canvas5


Stap 6

Spannend moment. Rollen met de vinger. Kinderspel zoals u hieronder kan zien. Blijven rollen. Weeral niet te zacht en niet te hard. Het papier komt los en de foto wordt stilaan zichtbaar. Echt heel spannend.


canvas6

canvas7
canvas8

En nu komt het moeilijkste stuk. Blijven rollen totdat de witte schijn van het laatste restje papier volledig verdwenen is. In dit stadium komt ongetwijfeld af en toe een klein vlekje van de foto mee. Dat is onvermijdelijk en dat heeft ook wel zijn charme. Perfectie is nergens voor nodig. Hier zal je merken of je een goed of minder goed canvas hebt. Als je de houten rand voelt dan is het minder goed. Dan raad ik je aan om een stukje dun karton (of dat blauwe spateltje) tussen het hout en het opgespannen doek te steken alvorens te frotten en wrijven want de kans bestaat erin (zoals te zien op het blauwe bloesemkadertje) dat je de foto wegwrijft daar waar de houten rand tegen het doek drukt. Da's ervaring, jong. 
Als het wrijven te moeilijk wordt met de vingers dan gebruik je gewoon de gele kant van het sponsje. Ik heb gemerkt dat de combinatie van de twee het beste werkt. Bepaalde lagen kon ik beter verwijderen met de vingers en de voorlaatste laag ging heel mooi weg met het  vochtige sponsje. Af en toe nog wat bevochtigen en de laatste keer nog es met de vingers over gaan. Je voelt wel als er nog wat filterdun papier op hangt. Als het volledig glad aanvoelt, is de job klaar. Op donkere plekken van de foto (zoals de ogen) heb ik nog es extra zachtjes nagewreven om zeker te zijn dat de witte waas volledig weg zou zijn. 

Deze stap duurt ongeveer een kwartier/20min.  Stap 7

Om het nog wat imperfecter te maken heb ik met de groene kant van de spons over de randen gewreven. Dat maakt de zijkanten minder hard en lijkt het weer wat rustieker. En dat past toch ook veel beter in mijn fermette met dakkapelletjes en raampjes in lood. 


Stap 8

Als je zeker bent dat het papier verwijderd is, mag je fixeren met een dun laagje Liquitex. Om zeker te zijn moet je het doek laten drogen, dan zie je onmiddelijk of er genoeg gewreven is. Is er nog een witte waas, oepernieft natmaken en wrijven met de vingers of de spons. Vervolgend de gel heel dun en goed uitsmeren met de verfborstel (als het doek nog wat vochtig is) en nog een nagel of twee in de muur kloppen en het stoefen kan beginnen.  Stoefen met de keiprofessionele amateuristische fotodoeken.

canvas9
canvas10
canvas12TIP: Een test is absoluut aan te raden. mijn eerste twee doekjes zijn absoluut zo goed niet als de laatste twee.  Hieronder dus het eerste testje. Veel gebroebel en witte vlekken.


canvas13


En nu allemaal pinnen!  
40 opmerkingen:

 1. Tof
  Ik heb hier trouwens nog wel plek aan de muur. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. om te onthouden (of misschien toch maar pinnen?) ik moet eens heel hard nadenken, maar ik denk niet dat ik iemand ken die een handleiding zo aangenaam en grappig kan vertellen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hier vorig jaar heel wat mee geëxperimenteerd. Onder andere om dit in een workshop met mijn leerlingen te kunnen doen. Ik gebruikte gewone gesso en zelf acryl verf (van den action) in plaats van de Liquitex. Dit werkte ook zeer goed. Ik heb geen ervaring met de Liquitex dus ik kan niet vergelijken. Maar voor wie minder prijzig aan de slag wil zijn dit ook werkende opties. Ik gebruikte als afwerking vernis die je ook over plakkaatverf kan aanbrengen.

  Ondertussen heb ik al zo vaak aan collega's moeten uitleggen hoe ik de fotodoeken nu juist maakte. Ik stuur ze in het vervolg naar jouw grondige werkbeschrijving!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. met witte muurverf of gesso kan ook, maar misschien is het dan minder mooi, geen idee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. stond al heel lang op mijn lijstje. blij dat jij het eerst hebt gedaan om de addertjes eruit te vissen. Ik vind de overige addertjes wel. Ben namelijk niet zo handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb u door jong, gij wilt volgend jaar ook genomineerd worden bij de DIY blogs! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. we hebben het ook met campactuna getest, dat gaat ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super! Bedankt voor de uitleg! Is gepind ;-) Nog een vraagje: als ik het goed begrijp is het niet nodig op fotopapier af te drukken, maar mag he op gewoon papier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad goeie vraag. Fotoprint werkt NIET. Dus enkel laserprint.

   Verwijderen
  2. Voor het papier moet je zeker niks glanzend of dik gebruiken. Anders lukt het niet goed om al die lagen er achteraf weer af te krijgen. Gewoon print papier werkte na heel wat proberen voor mij het beste.

   Verwijderen
 9. Ahaa.... thuis al geprobeerd met gewone inktjet... ging inderdaad niet :-)
  Dit weekend meteen uitproberen, dan hebben we misschien leuke cadeau's voor aan de grootouders te geven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja goed idee! Had ik nog niet aan gedacht. Zal ik ook eens prutsen :-)

   Verwijderen
 10. "een goeie print op kosten van het werk" grinnik :-)

  Duizend keer mooier dan die gekochte canvassen en weet meteen wat gedaan deze vakantie. Puur uit nieuwsgierigheid: wat kost het dan eigenlijk, zo'n canvas, en die speciale verf?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Canvassen zijn er overal te vinden. Heel goedkoop in de Action. Maar ook bij de Banier en hobbywinkels zoals die Lukas Creativ. Soms ook in Kruitvat... Prijs varieert van 1,5 euro tot 20 euro, afhankelijk van de grootte. Ik heb een goeie deal gedaan bij Lukas. 6 grote vierkante van 30 op 30 voor 18 euro en die zijn werkelijk beter van kwaliteit dan de goedkopere met een storende houten rand die sporen nalaat.

   Verwijderen
  2. de 'verf' betaalde ik 13.10€ bij Lukas vandaag :)

   Verwijderen
 11. Jaja ! Wordt gepind ! Misschien kunnen we zo nog snel een leuke attentie voor de grootouders ineen knutselen ... het is toch pakjestijd he !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. tof tof tof !!!! ik ga da ook proberen !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Keileuk, ik had t al eens gezien op a beautiful mess, maar het leek toch een vervanmijnbedshow om eraan te beginnen. Nu niet meer! Ik ga het zeker proberen. Heb zelfs nog gesso in huis. Merci! En gepind!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. NICE! ik had begot al gepind voor ik uw opdracht las ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. arrè jom! dees is kei chique! merci.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb héél véél witte strepen, nochtans canvas vd Schleiper gekocht ... dus toch nog duurdere kopen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Chique dinges!!!
  Dat ga ik ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik heb die liquitex nog niet gevonden. spijtig. ik zoek voort.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Cool, da's nu eens deftig uitgelegd zie!
  Op andere pagina's zie ik ook dat ze modpodge gebruiken... Of als je het zelf maakt witte knutsellijm met water... Heb je daar ervaring mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Pffffff...na lang zoeken,lees ik hier een aangename uitleg met een grote :-)!!!!!Had al een aantal keren foto's met inkjetprinter afgedrukt en intussen liggen de kaders op het stort! Dank je , we gaan met veel moed terug proberen :-):-):-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Inderdaad! Super :-) om te lezen en om te doen. Alleen, bij al mijn drie pogingen kwamen er heelder stukken foto mee afgerold. Enig idee waaraan dat zou kunnen liggen?
  Nochthans heb ik alles volgens 't boekske gedaan: goeie kwaliteit canvassen, échte Liquitex, laserprints,....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat is gesso? die acrylverf van de action is dat dan gewoon wit?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ga ik komend weekend eens mee experimenteren, bedankt voor de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Reacties
  1. Dat werkt blijkbaar enkel met laserprints…. Er moet echt een laag inkt liggen op het papier om de print over te zetten op het doek.

   Verwijderen
 25. Ja echt heel erg leuk! Alleen toen ik het probeerde was het echt veeeeeel minder leuk dat jouw resultaten. Tijdens het nat maken en eraf vegen van het papier heb ik ook ongeveer de helft van de foto eraf geveegd. Ben ik te ongeduldig geweest? Was het printje niet goed? Verkeerde doeken? Ik heb geen idee, maar het resultaat was zeker niet naar wens. Later heb ik gewoon een aantal afdrukken op canvas online af laten drukken, met het gewenste resultaat! Voor degenen die het wel is gelukt: erg leuk, wees er trots op!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Zou je de droogtijd ook 4 weken kunnen laten duren?

  BeantwoordenVerwijderen